• Homepage
  • >
  • Tuin
  • >
  • Grindparking of grasparking. Weet jij het al?

Grindparking of grasparking. Weet jij het al?

  • Klusjes
  • juli 20, 2022
  • Comments Off
grindparking

De wagen kunnen parkeren op eigen grond, dat is een comfortabele luxe. Maar hoe ziet jouw parking er eigenlijk uit? Veel huizenbezitters hebben een parking van terrastegels, maar dat is eigenlijk niet aangewezen als we letten op de afvoer van hemelwater. Goede alternatieven zijn gras en grind. Maar ga je dan ook effectief grindmatten kopen, of kies je voor gras? In deze blog beschrijven we de voor- en nadelen van gras en grind voor de parking.

Parking op eigen grond

Het is natuurlijk prettig om de wagen te kunnen parkeren op je eigen grond, maar van zodra je meer auto’s bezit, en bijgevolg meer ruimte gaat innemen, ga je ook moeten nadenken over hemelwater. Wettelijk gezien moeten oppervlaktes groter dan 40m2 zijn bedekt met een waterdoorlatende bodembedekker. Terrastegels of kasseien zijn dan niet langer aangewezen. Ook bij kleinere parkings zul je wellicht willen of zelfs moeten kiezen voor een waterdoorlatend materiaal. Dan zal er dus worden gedacht aan een grasparking of een grindparking.

Dat we in België met water moeten rekenen, dat is nu wel algemeen geweten. Het regent nu eenmaal dikwijls bij ons en al dat water moet kunnen wegstromen, anders kunnen overstromingen ontstaan. Bij de aanleg van een parking op eigen grond zul je natuurlijk al wel naar de situatie van jouw eigen grondstuk hebben gekeken. Is dat effen, of ligt het tegen een helling? Is er oppervlaktewater dichtbij? Mogelijks beschik je al wel over een regenwaterput en is bij de aanleg daarvan al het nodige beschreven en uitgeklaard. Als Belg zijn we gewoon om te leven met regenwater!

Grasparking of grindparking?

De keuze voor een grasparking of een grindparking is vooral een praktische, al gaat je persoonlijke voorkeur ook een rol spelen. Ook de ligging van je huis maakt verschil, als je in een omgeving met velden woont, ga je al sneller voor een grasparking kiezen. Maar in veel gevallen is de keus eigenlijk al voor je gemaakt door de inrichting van de grond. Is er veel gras en is de bodem daar zeer stevig en redelijk effen, dan gaan de meeste huizenbezitters geen moeite meer doen: de grasparking is in feite al klaar. Maar als de bodem net minder stevig en effen is, dan is het gras handhaven niet evident en ga je de parking nieuw moeten aanleggen. De ervaring leert dat er dan veelal voor grind gaat gekozen worden, maar met de juiste funderingsmaatregelen is gras zeker ook mogelijk.

Nu is het nog wel zo dat grind een wat breed begrip is. Siergrind met afgeronde korrels oogt weliswaar heel mooi, zo’n grind ontbeert toch wel de stevige structuur die we voor een parking of oprit appreciëren. Een grindparking gaat dan ook normaal gezien van steenslag, steengruis of split worden aangelegd. Omdat de steentjes in dat geval niet rond zijn, haken ze als het ware ineen, samen vormen ze een stevige grindlaag. Dat is een zeer geschikte bovenlaag voor de grindparking. Voor de goede structuur van de grindparking vul je deze laag best aan met grindmatten.

Grindmatten, stevig en stabiel

Het fundament van je grindparking leg je met een grindmat. Grindmatten zijn enkele centimeters dik en hiermee leg je voor vele vierkante meters een structuur neer die langdurig gaat standhouden. Je zou grindmatten wel kunnen vergelijken met de wapening die in beton gaat, ze zorgen echt voor veel stevigheid. De oprit of parking is hiermee beschermd tegen verzakkingen en tegelijk kan het regenwater er goed doorheen sijpelen. Grindmatten bestaan er in verschillende kwaliteiten. Voor een grindparking, die toch wel echt het gewicht van auto’s gaat moeten kunnen dragen, adviseren wij de zeer sterke grindmatten van ECCOgravel, die krachtig genoeg zijn om vele tonnen te torsen.

Wanneer je geen grindparking, maar een grasparking aanlegt, ga je eveneens aan de fundering ervan moeten denken. We adviseren in dat geval een funderingslaag van Gravelsoil aan te leggen die je nog egaliseert met Gravelbed. Je leest daar meer over in dit stappenplan.

Extra tips voor de parking

Grasparking, grindparking – de beslissing nemen wij natuurlijk niet, maar misschien hebben onze adviezen en tips je al wel doen besluiten en ben je nu dus zeker van hoe je de parking gaat aanleggen. In beginsel zijn zowel gras als grind zeer geschikt. Wat veel mensen een nadeel van gras vinden, is dat de aanleg toch wat langer duurt – dat gras moet immers groeien! Ook gaat gras in het algemeen wel wat meer onderhoud vergen. Daar staat tegenover dat gras heel natuurlijk oogt. Vers gemaaid gras ruikt heerlijk. En, toch ook goed om bij stil te staan: gras neemt CO2 op en dat is goed voor het milieu. Een grindparking, aan de andere kant, biedt veel mogelijkheden, gaat lang mee zonder al te veel onderhoud en kan een groot gewicht aan, mits er een goede fundering is gelegd.

Uiteindelijk gaat het neerkomen op gevoel, want een eigen parking, dat is vooral ook: thuiskomen, de wagen op de oprit sturen, uitstappen en weten dat je voet op eigen grond zet.

Previous «
Next »