Rookmelders zijn vanaf volgend jaar verplicht in Nederland… en met goede reden: onderzoek toont aan dat rookmelders levens en eigendommen redden door bewoners te waarschuwen voor branden. Huisbranden beginnen vaak zo stil dat bewoners geen idee hebben dat de woning in brand staat tot het te laat is. Rook kan de inzittenden doden lang voordat de vlammen zichtbaar zijn. Rookmelders blijven de hele dag en nacht wakker en detecteren voortdurend tekenen van rook en vuur.
Rookmelders werken alleen correct als ze een continue elektrische lading hebben, die op twee manieren kan worden geleverd: rookmelders die worden gevoed door vervangbare batterijen, en bedrade rookmelders die worden gevoed door het stroomnetwerk in huis, met interne back-upbatterijen die ingrijpen als de stroombron uitvalt.
Wat is een bedrade rookmelder?
De term “bedraad” verwijst naar elk elektrisch apparaat waarbij een stroomkabel rechtstreeks in een elektrische aansluiting op het apparaat loopt in plaats van met een snoer dat op een stopcontact wordt aangesloten. Van buitenaf lijken bedrade rookmelders veel op rookmelders op batterijen en bevinden ze zich in dezelfde ruimtes in huis. Het verschil is dat bedrade rookmelders een elektrische kabel bevatten die ongezien achter het plafond of de muur rechtstreeks in de achterkant van de rookmelder loopt. De elektrische kabel voorziet de rookmelder altijd van stroom, behalve bij stroomuitval. Als de stroom uitvalt, neemt een ingebouwde batterij het over en blijft de rookmelder van stroom voorzien.
Huiseigenaren moeten een goede bekendheid hebben met elektrisch werk in huis en een goed begrip hebben van elektrische circuits voordat ze proberen hun eigen bedrade rookmelders te installeren. Als je deze ervaring niet hebt, kun je dit project het beste overlaten aan een professionele elektricien.
De elektrische code vereist niet dat bedrade rookmelders worden aangesloten op hun eigen speciale circuit, hoewel er niets mis is met het installeren van een nieuw circuit voor dit doel. Vaker worden echter bedrade rookmelders geïnstalleerd door ze te verbinden met een algemeen verlichtingscircuit of een stopcontact circuit. Een circuit van 15 ampère (bedraad met 14-gauge draad) of een 20-ampère circuit (bedraad met 12-gauge kabel) is acceptabel voor het voeden van bedrade rookmelders.
Het bedraden van de rookmelders is vrij eenvoudig voor een ervaren doe-het-zelver of een professionele elektricien. Eerst worden op de daarvoor bestemde plekken waar de rookmelders komen te hangen ouderwetse elektrakasten geplaatst. Vervolgens wordt een 2-aderige kabel van de stroombron naar de eerste rookmelder geleid. Deze stroombron kan een stroomonderbreker paneel, een bestaand stopcontact, een wandschakelaar of een verlichtingsarmatuur met doorvoer draden zijn. Vervolgens worden 3-aderige kabels geïnstalleerd om de rookmelders in volgorde te koppelen. Vervolgens worden de verschillende draadverbindingen gemaakt en worden de apparaten geïnstalleerd.
Alle standaard voorzorgsmaatregelen moeten worden gevolgd bij het werken met elektrische circuits. De stroom moet worden uitgeschakeld en op spanning worden getest voordat er voedingsdraad verbindingen worden gemaakt.
Wanneer een professional bellen?
Bedrading van rookmelders is een geavanceerd elektronisch project dat een directe impact heeft op de veiligheid van jou en je gezin. Als je je ongemakkelijk voelt over jouw vermogen om deze apparaten te installeren, bel dan een erkende elektricien voor hulp.
Mensen die zich redelijk op hun gemak voelen bij het installeren van de elektriciteitskasten en het leggen van de kabels, willen misschien toch een elektricien inhuren voor de aansluiting op de stroombron, vooral als het gaat om het aansluiten op een nieuwe stroomonderbreker op het hoofd servicepaneel.
Lees ook: Stook veilig en verantwoord met deze tips van De Schoorsteenbrigade