Schuifdeurkasten geven in een klein vertrek, relatief veel opbergruimte. Doordat een schuifdeurkast bestaat uit deuren die heen en weer schuiven, kun je, ook als de kast openstaat, gewoon gebruik blijven maken van de ruimte vóór de kast. Géén openstaande deuren die de ruimte kleiner doet maken. Een schuifdeurkast is stofvrij omdat er weinig kieren en naden aanwezig zijn. Schuifdeurkasten op maat zijn meestal voorzien van wieltjes die in onderrails lopen. Het nadeel is de opgehoopte stof die tussen de rails gaan zitten. Schuifdeuren die in bovenrails gesitueerd zijn, geven minder problemen met stofophoping. Een voordeel van deuren die in de bovenrails hangen, zijn het soepel en probleemloos lopen van de deuren.
Maatwerk
Schuifdeurkasten zijn praktisch en ruimtebesparend! Een schuifdeurkastkast wordt meestal volledig op maat gemaakt. Hierdoor wordt de beschikbare ruimte optimaal benut en je kunt de kast volledig, m.b.t. materialen en kleuren, naar eigen inzicht aanpassen.
Schuifdeurkasten zijn eigenlijk wandkasten, die behalve de voorzijde, volledig worden ingebouwd. Deze kast is dus omsloten door muur en plafond. Een schuifdeurkast kan op maat worden gemaakt, waardoor onbenutte ruimtes een functie krijgen. Hoogte, breedte, materialen, kleuren, decoratie en verlichting kun je helemaal zelf bepalen.
Functioneel
Schuifdeuren maken de kast extra functioneel omdat in tegenstelling tot draaideuren, geen ruimteverlies plaatsvindt. Schuifdeurkasten op maat kunnen als garderobekast in de slaapkamer worden gebruikt. Je kunt in één oogopslag al je kleding zien. Bovenaan de schuifdeurkast kan verlichting worden aangebracht, zodat je ook in de donkere wintermaanden, tot achter in de kast kunt kijken. Een nadeel van schuifdeurkasten met bijvoorbeeld vier deuren is dat je nooit de gehele kast open kunt hebben staan.
Spiegels
Wil je de ruimte nog optisch groter doen lijken? Laat dan spiegels aanbrengen op de schuifdeuren. Vooral in de slaap- en badkamer geeft dit een chique uitstraling.
Materialen
Een bepaalde look hangt natuurlijk af van het gebruikte materiaal en de kleuren. Ook het gemakkelijk onderhouden van deze kasten kunnen een rol spelen bij de juiste keus. Kunststof is het meest gebruikte materiaal. Nog meer populaire materialen kunnen zijn MDF gelakt, hout en metaal. Melanine of laminaat zijn materialen waar de schuifdeurkasten mee worden afgewerkt.
Schuine wanden
De bovenste verdieping van het huis, de zolder, is vaak voorzien van schuine wanden. Standaardkasten zijn moeilijk in deze ruimtes te plaatsen. Met schuifdeurkasten op maat heb je geen verloren hoeken en wordt de ruimte optimaal gebruikt.
Kastdeurdempers
Schuifdeuren kunnen van muur tot muur worden geplaatst en van plafond tot vloer. Om te zorgen dat de twee buitenste deuren langzaam worden gesloten zijn kastdeurdempers ideaal om direct te laten aanbrengen. De deuren sluiten geruisloos door dit onderdeel in het mechanisch remsysteem aan te laten brengen.
Zelf een schuifdeurkast monteren
Ben je een handige klusser dan zou je misschien zelf een schuifdeurkast kunnen maken. Let dan in ieder geval op de volgende punten:
- De afmetingen
- Soort schuifdeuren, standaard of meervlaks, modern of klassiek
- Welk type omlijsting
- De deurvulling, kleuren,houtsoort, spiegels, glas etc.
- Indeling van de kast
- Accessoires als schoenenrek, riemhouder, verlichting etc.