Als je bijna klaar bent met het inrichten van je woning, blijft er altijd nog een rotklusje over: lampen ophangen. Hoewel je het misschien helemaal niet zo moeilijk vindt, is het vaak een klusje boven je macht. Alleen al bij het ophangen van plafondspotjes.
Inbouwspots, zoals LED spots
Als je niet veel kaas hebt gegeten van elektriciteit, dan is het aan te raden om dat eerst goed op te zoeken. Welke draad moet je waar aansluiten? Als je dat fout doet, kan het gevaarlijke situaties geven. Ga je inbouwspots plaatsen? Het grote voordeel hiervan is dat je ze integreert in je plafond. Geen snoer of andere lelijke zaken te zien. Omdat we massaal overgaan op ledverlichting, is het goed nieuws dat er nu ook varianten met led zijn, bijvoorbeeld zoals LED spots. Bouw je deze helemaal in, dat zijn dit een goede keuze. LED spots worden namelijk niet warm en hebben niet de eigenschap dat ze ergens hitte kwijt moeten.
LED versus halogeen
Naast inbouw heb je ook opbouwspots. Deze hebben als voordeel dat je ze heel eenvoudig op een object kunt richten, maar als nadeel dat ze ergens opgezet moeten worden. Meestal op een rail, waar je meerdere spots op kwijt kunt. Kies je ook hier voor iets zoals LED spots, dan kies je voor een lamp met een hele lange levensduur. Vroeger koos je vaak voor halogeen, maar deze gaan niet zo lang mee. LED spots zijn vaak wat duurder in aanschaf, maar ze verbruiken ook nog eens veel minder stroom dan hun broertjes van halogeen. De keuze in soort spots is daarom niet zo moeilijk!
Maar nu nog ophangen…
Nu je de spotjes hebt aangeschaft, moeten ze nog steeds opgehangen worden. Vaak zijn de spots voorzien van een instructie. Hoewel de gemiddelde klusjesman geen gebruiksaanwijzingen leest, is het een aanrader om het nu wel even te doen. Alleen al voor je eigen veiligheid! Hangt de lamp eenmaal, dan geniet je er weer jarenlang van. Succes!