Polycarbonaat is een materiaal dat steeds vaker gebruikt wordt. Er zijn verschillende benamingen voor, zoals Quin, Panlite, Axxis, Lexgard, Makrofol, Lexan, Makrolon, Radilux, Arla, Margard of Calibre. Allemaal namen voor een en hetzelfde, polycarbonaat. In het begin werd het vooral gebruikt als vervanger van glas, maar dan wel van kleine oppervlakte omdat het materiaal toen nog een bruine tint had. Maar wat is dit nou precies en wat zijn de voordelen ervan?
Polycarbonaat kan goed tegen hitte
Anders dan de meeste kunststofsoorten kan polycarbonaat erg goed tegen hitte en hoge temperaturen. Dit komt doordat het een thermoplastisch polymeer is. Daardoor wordt het materiaal veel toegepast in laboratoria en in de levensmiddelenindustrie.
Het is een enorm sterk materiaal
Een andere reden waarom polycarbonaat veel gebruikt wordt is omdat het enorm sterk en slagvast is. Dit geldt voor alle varianten, zowel de massieve als de zogenaamde kanaalplaat. Door deze eigenschap wordt polycarbonaat ook steeds vaker door particulieren in huishoudens gebruikt. Zo is het uitermate geschikt voor het maken van een windscherm, carport, terrasoverkapping of tuinkas. Omdat het zo stevig is wordt het ook vaak ingezet tegen inbraak of vandalisme… het materiaal is niet kapot te krijgen.
Polycarbonaat is qua bewerken hetzelfde als plexiglas
Polycarbonaat is erg bewerkbaar, je kunt het zowel verven, zagen, buigen, lijmen als boren. Eigenlijk kun je het op dat gebied vergelijken met plexiglas, ook qua bewerking kun je het hetzelfde benaderen, met dezelfde gereedschappen. Aangezien polycarbonaat echter een stuk minder makkelijk breekt dan plexiglas, laat het zich een stuk makkelijker bewerken dan de kunststof glas soort.
Brandvertragend en moeilijk ontvlambaar
Naast het feit dat polycarbonaat enorm sterk is, is het ook brandvertragend en moeilijk ontvlambaar, we noemen dit een B1-classificering. Daarom wordt het ook vaak gebruikt als veiligheidsbeglazing, om bijvoorbeeld kostbare, technische machines, of producten, te beschermen.
Polycarbonaat verkleurt niet
Polycarbonaat platen zijn UV-werend en verkleuren daardoor niet door zonlicht. Voor indoor gebruik maakt dit niet zo heel veel uit, maar voor buiten is dit ideaal, omdat de platen er na 10 jaar nog steeds goed uitzien. Hierdoor is het erg onderhoudsvriendelijk.
Het laat meer licht door dan gewoon glas
Het verschil tussen gewoon glas en polycarbonaat is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden. Je kunt er net zo goed doorheen kijken en het laat zelfs meer licht door dan gewoon glas. Het is dan ook uitstekend te gebruiken in lichtkoepels of lichtstraten.