Dakpan platen zijn prefab platen met een lichtgewicht, gemaakt van aluminium of staal. Als ze eenmaal op een dak liggen, lijkt het net of er dakpannen op liggen. Met het verschil dat je deze veel sneller legt, omdat elke plaat meerdere dakpannen bevat. Ze worden tegenwoordig gebruikt bij bedrijfspanden, maar ook bij particuliere woningen. Wil je nog meer weten over dakpan platen, lees dan verder.
Geschikt voor allerlei daken
Dakpan platen zijn niet alleen geschikt voor nieuwbouw, maar kunnen ook gebruikt worden om bijvoorbeeld een leien dak of een dak met shingles of roofing te renoveren. Bij renovaties doen de dakpan platen dan dienst als overzetdak, waarbij de bestaande dakbedekking gewoon kan blijven liggen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten, en doet dienst als onderdak voor de nieuwe dakbedekking.
Lichtgewicht
Bij nieuwbouw kan dankzij het lichte gewicht van de dakpanplaten en de beperkte benodigde dakhelling bespaard worden op de onderliggende draagconstructie.
Let op, bij een overzetdak is de onderconstructie wat lastiger te bereiken, bijvoorbeeld bij een lekkage. Laat daarom op voorhand zeker nagaan of de dakconstructie nog in goede staat is en of er bijvoorbeeld geen problemen met vocht zijn.
Staal in vergelijking met aluminium
De stalen variant is wat goedkoper dan die van aluminium, maar die laatste is ook een stuk lichter, waardoor ze makkelijker te plaatsen zijn. De aluminium platen zijn ook onderhoudsvrij en beter bestand tegen corrosie dan staal. Staal merkt minder van de invloed van de elementen zoals hitte en kou. Daardoor moeten ze echter wel afgewerkt worden met een coating van polyesterhars of een andere kunsthars. Deze coatings beschermen de dakpan plaat tegen corrosie.
Condensvorming
Door temperatuurverschillen en een slechte ventilatie kan er aan de onderzijde van de dakpanplaten flink wat condens ontstaan. Om dat te voorkomen kan je een speciale anti condens folie onder de platen aanbrengen. Deze folie beschermt het onderdak en de dakconstructie tegen het vocht.
De voordelen van dakpan platen
- omdat de platen snel geplaatst kunnen worden, zijn de kosten van het plaatsen lager
- de platen kunnen over een bestaand leien dak of dak met shingles gelegd worden
- tegenwoordig zie je geen verschil meer tussen een dak met dakpannen of met dakpan platen
- dakpan platen zijn ook geschikt voor daken met een geringe dakhelling vanaf 7 graden
- duurzaam door een lange levensduur
De nadelen van dakpan platen
- dakpanplaten produceren meer geluid wanneer er een regen- of hagelbui opvalt. Het is geen probleem als de dakpanplaten gebruikt worden als overzetdak. De bestaande dakbedekking zorgt dan voor de nodige isolatie. Ook van tikkende geluiden door krimp- of uitzetspanningen heb je dan weinig last. Is er geen oude dakbedekking aanwezig onder de dakpanplaten? Dan is het aan te raden om te kiezen voor geïsoleerde dakpanplaten.
- door temperatuurverschillen en een slechte ventilatie kan er aan de onderzijde van de dakpanplaten flink wat condens ontstaan. Om dat te voorkomen kan je een speciale anti condens folie onder de platen laten aanbrengen. Deze folie beschermt het onderdak en de dakconstructie tegen vocht.