Door alle mogelijkheden die er zijn bij het kiezen van een nieuwe vloer, denk daarbij aan parket, laminaat, gietvloer, etc, zou je bijna vergeten dat een vinyl vloer ook nog steeds een erg goede optie is voor een vloer. Een expert als Floorhouse heeft daar namelijk ontzettend veel keuze in, het is een vloer die betaalbaar is en hij is erg makkelijk te leggen. We zien dit type vloer dan ook steeds vaker in huizen en dan niet alleen in de woonkamer en keuken, maar een vinyl vloer is ook ideaal voor het toilet en badkamer. Waarom? Lees verder en we leggen het je uit.
Een van de goedkoopste vloertypen
In vergelijking tot andere vloeren is een vinyl vloer erg goedkoop. Voor een gemiddelde woonkamer van ongeveer 35 vierkante meter betaal je tussen de 425 en 525 euro. Vergelijk dat maar eens met een laminaat vloer! Aangezien het leggen van een vinyl vloer niet veel voorstelt, kun je dat zelf doen, waardoor je dus de kosten van het inhuren van professionals hiervoor ook weer uit spaart. Het enige waar je voor moet zorgen is dat de ondergrond egaal is. Is deze dat niet, dan kun je dat vaak oplossen met een ondervloer voor vinyl.
Je kunt een vinyl vloer zelf makkelijk leggen
Zoals gezegd is een vinyl vloer erg makkelijk te leggen en wanneer je handig bent kun je dat makkelijk zelf doen. Een vinyl vloer is zelfs eenvoudiger te leggen dan een laminaat vloer. Je moet echter wel zorgen voor een vlakke- en vochtvrije basisvloer. Hierop kun je dan de rol vinyl uitrollen en daarna is het een kwestie van de randen afwerken door het vinyl langs de muren en deuren af te snijden. Vinyl vloeren tot 40 m² zijn erg makkelijk los te leggen. Daarboven is het iets meer werk, maar nog steeds goed te doen.
Een ondervloer voor vinyl
Moet de ondergrond egaal gemaakt worden, dan kun je dat het beste doen met een ondervloer voor vinyl. Ook als je deze ondervloer, of de vinyl vloer, niet zelf wilt of kunt leggen, kan dit natuurlijk door professionals gedaan worden. Ook dat is goedkoper dan een laminaat vloer door professionals te laten leggen.
Lange levensduur
Een vinyl vloer gaat lang mee. Een goede vinyl vloer heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 20 jaar. Daarmee is het een duurzame vloer waarvan je dus lang kunt genieten. Een goede kwaliteit vinyl vloer heeft een dikte van 2 mm tot 3 mm en een slijtlaag van 0,20 en 0,70 millimeter. Natuurlijk biedt een dikkere slijtlaag meer bescherming. Hoe je met de vloer om gaat en hoe deze wordt onderhouden is natuurlijk ook van groot belang op de levensduur.
De dikte heeft invloed op de kwaliteit
Er zijn ook vinyl vloeren met een dikte van slechts 1 mm tot 1.5 mm, maar deze budget vloeren hebben een kortere levensduur, omdat ze een stuk sneller slijten. Deze vloeren zijn vooral goed voor bijvoorbeeld een tijdelijke woonruimte. Vinyl vloeren hebben wel een kortere levensduur dan PVC vloeren, die tot wel 30 jaar goed kunnen blijven. Omdat vinyl vloeren echter betaalbaar zijn kun je deze over 10 tot 20 jaar weer vervangen voor een vloer die op dat moment weer helemaal in de mode is. Een hele lange levensduur, bijvoorbeeld van 30 tot 40 jaar, hoeft daarom niet altijd een voordeel te zijn.
Alle designs mogelijk
Vinyl vloeren zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende designs. Vrijwel ieder vloerdesign is verkrijgbaar in een vinyl vloer. Zo kun je een prachtige beton- en steenlook creëren en zijn er vele vinyl vloeren met een traditioneel hout design. Zo zijn er vinyl vloeren met een houtdesign, zoals een visgraat ontwerp of een Hongaarse punt.
Erg onderhoudsvriendelijk
Eigenlijk is geen enkele vloer zo onderhoudsvriendelijk als een vinyl vloer. Door het gladde oppervlak kun je dit type vloer erg makkelijk schoon maken. Let wel op met bijvoorbeeld zand, omdat dit de toplaag sneller doet slijten. Vinyl vloeren hebben geen speciale behandeling nodig zo is het bijvoorbeeld niet nodig om de vloer te waxen of te boenen.
Een vinyl vloer is geluiddempend
Een ander groot voordeel is dat veel vinyl vloeren een geluiddempende werking hebben, vaak tot zo’n 18 dB. Het zorgt ervoor dat voetstappen minder hoorbaar zijn. Daarmee zorgt de geluiddempende vloer voor een rustiger huishouden.
Ook eventuele onderburen hebben minimaal tot geen last van de bovenburen door een vinyl vloer. De geluiddempende werking van een vinyl vloer is te versterken door een geluiddempende ondervloer aan te brengen en daar het vinyl over te leggen.