Aanbouw: altijd een vergunning nodig?
Ben je voor elke aanbouw een vergunning nodig of mag je ook verbouwen zonder vergunning? Vragen waarop niet heel veel Nederlandser meteen het goede antwoord paraat hebben. En hoewel Nederland ook wel eens ‘regeltjesland’ genoemd worden, behoort vergunningloos aanbouwen wel degelijk tot de mogelijkheden.
Vergunningloos aanbouwen
Voor we het over aanbouw waarvoor geen vergunning nodig is gaan hebben, eerst maar eens de regels van vergunningsvrij bouwen. Want zonder bouwen zal er immers ook nooit sprak van aanbouw zijn. Onder de regels van vergunningsvrij bouwen vallen vooral zogenaamde bijgebouwen als bijvoorbeeld een schuurtje, een buitenkeuken of een tuinhuisje. De plaatsen waar je dergelijke bijgebouwen mag bouwen worden wel achtererfgebied genoemd en dienen altijd bij een woning en op tenminste een meter afstand van openbaar gebied gebouwd te worden. Dit geldt ook voor een achterdakvlak of zijvlak. Uiteraard bevestigen de uitzonderingen de regel en gelden voor bijvoorbeeld beschermde dorps- en stadsgezichten en bepaalde natuurgebieden weer afwijkende regels.
Vierkante meters voor aanbouw
Aanbouwen zonder vergunning geldt met name voor serres en garages. Let wel, er worden door de overheid wel nadrukkelijk grenzen gesteld aan de vierkante meters die je mag aanbouwen zonder vergunning. Er zijn online handige rekentools beschikbaar die je helpen bij het antwoord op de vraag hoe groot je aanbouw zonder vergunning precies mag zijn. Voor de duidelijkheid: zonder vergunning is iets anders dan zonder regels en aanbouw zonder vergunning is niet mogelijk bij recreatiewoningen.
Bestemmingsplannen: soms ruimere regels
Bepaalde bestemmingsplannen bieden overigens soms meer mogelijkheden tot aanbouwen en bouwen zonder vergunning. Het is dus verstandig hier naar te infomeren bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Is aanbouw zonder vergunning niet mogelijk, dan is het zaak een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. Tenslotte nog een aantal tips: alle regels die betrekking hebben op aanbouw en verbouw zijn opgenomen in het Besluit Openbare Ruimte (BOR). Verder is het verstandig om bij plannen voor aanbouw eerst het achtererfgebied te bepalen en overleg ook eerst altijd even met de buren, stel ze in lk geval altijd even in kennis van je plannen. Dat scheelt je – net als aanbouwen zonder vergunning- een hoop problemen achteraf.