Als de vraag groter is dan het aanbod, gaan de huizenprijzen omhoog… en dat is de afgelopen jaren tot het extreme gebeurd. Pogingen om een huis te kopen in een dergelijke markt kan het toch al complexe proces van het kopen van een huis nog moeilijker maken. Daarnaast zien we nieuwe constructies ontstaan, waarbij mensen de overwaarde op hun huis anders gaan gebruiken. Zo zien we mensen die hun huis verkopen en terughuren om zo die overwaarde op de bank te kunnen zetten. Dit is vooral interessant als je wat ouder bent. Het draagt echter nog meer bij aan de krappe huizenmarkt. Om kopers te helpen een succesvol koopproces te doorlopen in een krappe woningmarkt hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.
Bepaal en houd je aan een budget
Alvorens je op zoek kunt naar een huis, moet je als potentiële huizenkoper vooraf het bedrag geregeld hebben dat je mag lenen. Vervolgens moeten kopers, rekening houdend met extra eigendomskosten zoals belastingen, nutsvoorzieningen en verzekeringen, een definitief budget bepalen dat ze zich gemakkelijk kunnen veroorloven. Wanneer het huizenaanbod schaars is, kunnen biedingsoorlogen de prijzen opdrijven. Wat je als koper moet onthouden is dat je bereid moet zijn om weg te lopen als de vraagprijs je budget overschrijdt. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je voor te hoge maandlasten komt te staan, of dat je je tijd verdoet aan een huis dat je uiteindelijk toch niet kunt kopen.
Identificeer gewenste buurten, wensen en andere behoeften
Wanneer de woningmarkt krap is, moeten kopers mogelijk een compromis sluiten over wat ze denken te willen van een huis. Bepaalde wensen, zoals een openhaard of hardhouten vloer, kunnen later worden toegevoegd. Als een koper echter in een specifieke stad wil wonen of een behoorlijke achtertuin wil hebben, kunnen deze later niet worden aangepakt en moet er tijdens het zoeken rekening mee worden gehouden.
Wees voorbereid om snel een beslissing te nemen
Op een krappe markt blijven huizen zelden lang op de markt, dus als er een huis langskomt dat binnen je budget past en aan al je behoeften voldoet, moet je als koper niet aarzelen. Je moet snel een bod kunnen doen, anders loop je het risico het huis helemaal mis te lopen.
Bied concurrerend en beperk onvoorziene omstandigheden
Het is verleidelijk om als startbod een laag bod uit te brengen, maar in een krappe markt moeten kopers vanaf het begin hun hoogste bod uitbrengen, anders lopen ze de kans om de woning mis te lopen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat in situaties met meerdere biedingen niet altijd het hoogste bod het aantrekkelijkst is voor de verkoper, maar het bod met de minste onvoorziene omstandigheden. Door beperkingen met betrekking tot de verkoop van een huidige woning op te heffen en flexibel te zijn met zaken als de verhuisdatum, kan een bod voor een verkoper opvallen.
Werk samen met een makelaar
Al het onroerend goed is lokaal, dus het is belangrijk om samen te werken met een makelaar die bekend is met de gebieden en buurten die de huizenkopers overwegen. Makelaars zijn de eigenlijk de beste bron voor informatie over onroerend goed en hebben een grote kennis van hun gebied, ze kunnen kopers het voordeel geven dat nodig is in een krappe markt!