De meesten van ons hebben niet de luxe om genoeg geld te hebben om altijd direct te kunnen kopen wat gewenst is. Geld lenen 2000 euro is nog wel te doen, maar als het gaat om grote uitgaven, zoals een verbouwing of een nieuwe auto, moet daar vaak een groter geldbedrag voor worden geleend en dus is het belangrijk om daar goed over na te denken. Mocht je geld moeten gaan lenen, hoe doe je dit dan zo verantwoord mogelijk?
Lenen kan fout gaan, als mensen niet ver genoeg vooruit kijken of de toekomst verkeerd inschatten. Lenen is namelijk niet per definitie slecht en als je het nodig hebt, moet je dat vooral doen. Het gaat alleen vaak mis als mensen geen rekening houden met de lange termijn. Daarom moet, je eventuele veranderingen in je leven incalculeren. Ga je bijvoorbeeld verhuizen of komt er een kind aan? Dat zijn allemaal dingen waar je aan moet denken als je een lening aangaat.
Kun je ook bij langdurig ziek zijn de aflossingen betalen?
Natuurlijk moet je ook kijken of je de aflossing van de lening kan betalen, ook als er iets onvoorspelbaars gebeurt. Zo kun je langdurig ziek worden waardoor je niet kan werken. Ook dan lopen de lasten van je lening gewoon door.
Sluit je een lening af om iets aan te schaffen? Zorg er dan voor dat de lening niet langer loopt dan de tijd dat je gebruik gaat maken van wat je gaat kopen. Als je bijvoorbeeld leent om een auto te kopen, moet je de lening afgelost kunnen hebben voordat je toe bent aan een nieuwe.
Als je niet kunt sparen, dan wordt aflossen ook moeilijk
Een ander advies is om te kijken of het je lukt om een vast bedrag per maand te sparen. Als je namelijk niet kan sparen, dan moet je eigenlijk ook niet gaan lenen. Als het niet lukt om iedere maand een geldbedrag opzij te zetten, wordt het met lenen ook lastig om iedere maand een vast bedrag af te lossen.
Als je over bovenstaande zaken hebt nagedacht en besluit om geld te gaan lenen, dan kun je het beste van meerdere leningen de rente en aflossingskosten in beeld gaan brengen. Bereken daarbij het totale bedrag van de lening. Zo zie je snel waar je het voordeligst uit bent. Met het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP) zie je hoeveel procent van het totale bedrag je aan rente betaalt. Dit is een goede manier om te zien welke kredietverstrekker het goedkoopste is!