• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Waar vind je asbest buiten en binnen in je woning?

Waar vind je asbest buiten en binnen in je woning?

  • Klusjes
  • mei 24, 2017
  • Comments Off

https://nl.pinterest.com/pin/231865080795854347/

 

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk product en bestaat uit een aantal mineralen die voorkomen in de natuur. Deze mineralen zijn opgebouwd uit fijne, kleine vezels en zijn zelfs zo klein dat het meestal niet met het blote oog te zien is. Vroeger werd asbest verwerkt in meerdere producten in gebouwen en woningen. Asbest werd gecombineerd met een bindmiddel, zoal cement of gips.

Wanneer is asbest gevaarlijk?

In de loop der tijd verdwijnt het bindmiddel door verschillende invloeden, zoals veroudering en weersomstandigheden. Uit onderzoek blijkt dat als asbest verwerkt is in een ander materiaal het niet gevaarlijk hoeft te zijn. Mocht asbest vrijkomen door bijvoorbeeld sloopwerkzaamheden wordt het een risico voor de gezondheid.

Wat zijn de gevolgen?

Bij de meeste is inmiddels bekend dat asbest slecht is voor onze gezondheid. Als je vrijkomende asbest inademt kan dit bij grote hoeveelheden leiden tot verschillende aandoeningen, zoals longkanker, longvlies- en buikvlieskanker en stoflongen. Asbest verwijderen? Het is belangrijk om asbest te laten verwijderen als zich dit in je omgeving bevind. Als er bij het verwijderen van asbest een risico is dat het vrijkomt, dan moet een gecertificeerd bedrijf dit doen.

Top 5 meest voorkomende plekken
De top 5 met meest voorkomende plekken asbest aan en in je woning zijn:

Asbest aan de woning:
1. Dakraam
2. Regenpijp en dakgoot
3. Dak en dakkapel
4. Schoorsteen
5. Schuurdak

Asbest binnen in de woning:
1. Aftimmering zolder
2. Afvoerpijp
3. Tussenwanden
4.Vloerzeil en vloertegels
5. CV-ketel, boilers en andere installaties

 

Hoe herken je asbest?

  1. Voelen
    Asbest kan hard of zacht zijn. Bij harde asbest spreekt men over hechtgebonden materiaal en bij zachte asbest over niet hechtgebonden materiaal. Zachte, niet hechtgebonden, asbest heeft een vezelachtige structuur. Dit geeft het gevoel van losse stukjes, dus geen hard glad vlak.
  2. Horen
    Bij harde, hechtgebonden asbest kan je horen of het materiaal uit asbest bestaat. Door met een schroevendraaier te tikken tegen het materiaal hoor je een kenmerkend geluid. Dit geluid is te vergelijken met het tikken op een schoolbord.

    3. Zien
    Harde en zachte asbest hebben vaak aan 1 van de zijden een kenmerkende structuur. Kijk of je een wafel- of honingraatstructuur aantreft op het oppervlak. Het is handig om gebruik te maken van een zaklamp, omdat de structuur vaak moeilijk te zien.

 

Previous «
Next »